Leczenie żywieniowe

Całość procedury obejmuje:
– przesiewową ocenę stanu odżywienia,
– kwalifikację do leczenia żywieniowego,
– ocenę zapotrzebowania energetyczno-białkowego,
– żywienie doustne, dojelitowe i/lub pozajelitowe,
– monitorowanie i modyfikację leczenia,
– ocenę efektu, zakończenie leczenia lub zalecenie kontynuacji przez domowe leczenie do- lub pozajelitowe.

Niniejsza informacja jest skrótem i uaktualnieniem treści Zarządzenia Dyrektora WSZ w Koninie nr 131 z 12 maja 2014r. wydanego na podstawie opracowania Zespołu Leczenia Żywieniowego. Wymogi dokumentacji ze strony NFZ od 2014r.zawarte są w załącznikach 6a-6g do Zarządzenia Prezesa NFZ nr 89/2013, także Zarządzenia Prezesa NFZ nr 4/2014. Bieżące dokumenty znaleźć można na stronie : http://www.nfz.gov.pl/zarzadzeniaprezesanfz

Przesiewowa ocena stanu odżywienia dla:

 

DOROSŁYCH- plik do pobrania

DZIECI- plik do pobrania

Podstawowe dobowe zapotrzebowanie żywieniowe to dla dorosłych 20-35kcal/kg mc i ok. 1g białka /kg mc, u dzieci więcej –patrz karta kwalifikacji dzieci do leczenia żywieniowego. W przypadku unieruchomienia, sztucznej wentylacji zapotrzebowanie może być zmniejszone, z kolei w chorobach infekcyjnych, udarach, po urazach, złamaniach, oparzeniach, przetokach zapotrzebowanie jest podwyższone. Pod uwagę bierzemy masę ciała należną. Wdrażając żywienie, zwłaszcza w ciężkim niedożywieniu, podajemy początkowo ok. 50% wyliczonego zapotrzebowania, by pełną podaż osiągnąć po kilku dniach, jeśli żywienie jest dobrze tolerowane. Tolerancję wdrożonego żywienia oceniamy na podstawie stanu klinicznego i badań dodatkowych – głównie glikemii, gazometrii, elektrolitów, lipidogramu.

U 70-90% pacjentów niedożywionych wystarczająca jest modyfikacja diety doustnej według potrzeb zgodnie z wykazem diet kuchni szpitalnej. Jeśli zachodzi potrzeba, dietę można wzbogacać suplementami dostępnymi w szpitalu lub zakupionymi przez pacjenta. Dotyczy to także diet uzupełniających wysokokalorycznych lub wysokobiałkowych dostępnych w kartonikach, do picia pomiędzy posiłkami. Pacjenci z trudnościami w przyjmowaniu doustnym lub połykaniu mogą być dokarmiani zmiksowanymi dietami kuchennymi podawanymi sztucznym dostępem do przewodu pokarmowego, niezależnie od posiłków przyjmowanych doustnie, jeśli ich ilość jest niewystarczająca. Sposoby opisane w niniejszym punkcie nie są refundowane przez NFZ.

Jeśli żywienie doustne jest niemożliwe, niewystarczające lub przeciwwskazane należy wdrożyć żywienie dojelitowe. Warunkiem jest zachowane trawienie i wchłanianie. Przez dostęp zgłębnikiem, PEGiem, czy inną stomią podaje się diety przemysłowe ( lepsze od zmiksowanych diet ze względu na pewny, stabilny skład, określoną zawartość białka, węglowodanów, lipidów, makro- i mikroelementów oraz witamin). Refundacja NFZ– 2 pkt/dziennie. Procedura nr 5.53.01.0000006 z katalogu świadczeń do sumowania.

 

Wykaz preparatów dojelitowych – plik do pobrania

Instrukcja pielęgnacji dostępów do przewodu pokarmowego – plik do pobrania

Jeśli żywienie dojelitowe jest niemożliwe, niewystarczające lub przeciwwskazane należy wdrożyć żywienie pozajelitowe. Przez dostęp do żył obwodowych lub centralnych podajemy gotowe preparaty żywieniowe ( RTU-ready to use), uzupełnione o pierwiastki śladowe i witaminy ( AIO- all in one) lub mieszaniny indywidualnie dobrane dla pacjenta wykonane w aptece szpitalnej w szczególnych przypadkach. Refundacja NFZ – 2 lub 4 lub 6 pkt/dziennie.
Procedura nr 5.53.01.0001416 niekompletne żywienie pozajelitowe               2pkt/dz.
procedura nr 5.53.01.0001468 kompletne żywienie pozajelitowe                    4pkt/dz.
procedura nr 5.53.01.0001434 żywienie pozajelitowe immunomodulujące   6pkt/dz.

 

Wykaz preparatów dożylnych – plik do pobrania

Instrukcja pielęgnacji centralnego dostępu żylnego – plik do pobrania

Monitorowanie leczenia żywieniowego to ocena stanu klinicznego pacjenta podczas leczenia żywieniowego, bilans płynów ( azotowy ), badania laboratoryjne przed wdrożeniem leczenia żywieniowego i w jego trakcie. W zależności od tolerancji podawanych diet korygujemy plan leczenia żywieniowego.

Jeśli stan pacjenta po realizacji planu leczenia żywieniowego pozwala na normalne doustne odżywianie i jest ono skuteczne to kończymy leczenie żywieniowe. Jeśli niezbędna jest kontynuacja leczenia żywieniowego, a pacjent może już opuścić szpital, to zalecamy domowe leczenie żywieniowe odnotowując to w karcie informacyjnej z leczenia szpitalnego i wydajemy skierowanie do Poradni Żywienia Domowego ( lub zakładu opieki długoterminowej).

Jeśli stan pacjenta pozwala na zakończenie hospitalizacji, a niezbędne jest długotrwałe lub stałe leczenie żywieniowe, można pacjenta skierować do Poradni Żywienia Domowego. W karcie informacyjnej z leczenia szpitalnego należy odnotować zalecenie kontynuacji leczenia żywieniowego. Na naszym terenie leczenie żywieniowe domowe prowadzą:

1.„Dom Medica” tel. 607981632,

2. Poradnia Leczenia Żywieniowego ze Szpitala przy ul. Przybyszewskiego i Długiej w Poznaniu oraz inne.

Poradnie te sprawując opiekę nad swoimi pacjentami dostarczają im w ramach umowy z NFZ gotowe preparaty żywieniowe i niezbędny sprzęt i materiały. Pacjent w domu wizytowany jest przez lekarza i pielęgniarkę tych poradni.

W skład ZLŻ powołanego Zarządzeniem Dyrektora WSZ w Koninie nr 153 z dnia 30 czerwca 2015r wchodzą:

lek. Tadeusz Małas
tel. 63 240 4321, 604 948 102

lek. Jacek Czop
tel. 63 240 4251

dr Marietta Biadasiewicz-Czemko
tel. 63 240 4261

lek. Daniel Prośniewski
tel. 63 240 4340

mgr Izabela Czop
tel. 63 240 4055

mgr Aldona Giszter
tel. 63 240 4325

dietetyk Elżbieta Goińska
tel. 63 240 4165

Definicje mające zastosowanie w leczeniu żywieniowym dzieci – plik do pobrania

Sugerowane kryteria włączenia terapii żywieniowej u dzieci – plik do pobrania

Diety przemysłowe najczęściej stosowane w żywieniu dojelitowym dzieci – plik do pobrania

Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci z przewlekłymi chorobami układu nerwowego – plik do pobrania

DLA DOROSŁYCH
a) karta kwalifikacji do leczenia żywieniowego dorosłych – plik do pobrania

b) karta leczenia żywieniowego dorosłych – plik do pobrania

DLA DZIECI

a) karta kwalifikacji dzieci do leczenia żywieniowego – plik do pobrania

b) karta monitorowania leczenia żywieniowego dzieci – plik do pobrania

DLA NOWORODKÓW

a) karta kwalifikacji do lecenia żywieniowego noworodków – plik do pobrania

b) karta monitorowania leczenia żywieniowego noworodków – plik do pobrania

DLA WSZYSTKICH

karta obserwacji centralnego cewnika naczyniowego – plik do pobrania